یکشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴

تشریح آیین‌نامه تعاملی مخابرات و PAPها

PAPها بابت امکانات زیربار نرفته جریمه می‌شوند

اصغريان

شنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۰:۳۶:۰۰


به گفته مدیرکل دفتر نظارت بر سرویس های فناوری اطلاعات رگولاتوری، در صورت واگذاری خدمات از سوی مخابرات به شرکت‌های ندا و زیر بار نرفتن امکانات شرکت‌های PAP جریمه خواهند شد.

وایمکس نیوز  - براساس بررسی های صورت گرفته از سوی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در مورد وضعیت ارایه خدمات عمومی انتقال داده از طریق خطوط کابلی (ADSL) مشخص شد که عدم وجود رویه ها و دستورالعمل های شفاف در تعاملات بین دارندگان پروانه PAP با شرکت مخابرات ایران، روند واگذاری و توسعه خدمات ADSL را با کندی مواجه کرده است.

بر این اساس کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات در دوم آبان ماه سال گذشته و در جلسه شماره 97 خود براساس بند "د" ماده 5 قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و قسمت "ت" بند 9 ماده 6 اساسنامه سازمان رگولاتوری، آیین نامه تعاملی شرکت های مخابراتی با شرکت های ندا را برای ساماندهی و تنظیم روابط بین دارندگان پروانه و هموار کردن مسیر توسعه پورت های پرسرعت اینترنت تصویب کرد تا واگذاری خدمات شرکت های مخابراتی به PAPها شکل قانونمند به خود گیرد.

علیرضا اصغریان، مدیرکل دفتر نظارت بر سرویس های فناوری اطلاعات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در گفت و گو با خبرنگار ما در خصوص دستورالعمل های تعریف شده در این آیین نامه گفت: طبق این آیین نامه چنانچه شرکت مخابرات به شرکت های PAP خدمات ارایه ندهد و نسبت به آن کوتاهی کند مشمول پرداخت خسارت خواهد شد. در همین حال نیز چنانچه شرکت های PAP از مخابرات امکانات دریافت کرده اما آن را به مشتری نرسانند نیز باید خسارت پرداخت کنند.

وی با اشاره به محدودیت های در نظر گرفته شده برای شرکت های PAP در صورت عدم استفاده از امکانات دریافتی از شرکت های مخابراتی بیان کرد: برای این موضوع قوانینی مطرح است به این معنی که چنانچه طی 4 ماه از زمان دریافت امکانات شرکت موفق به فعال کردن 25 درصد امکانات و تا 6 ماه موفق به فعال کردن 50 درصد نشود مشمول جریمه خواهد شد و اگر تا یک سال 60 درصد امکانات مورد استفاده قرار نگرفت باید آن را به مخابرات بازگرداند.
وی در مورد سهم شرکت های PAP و مخابرات های استانی از بازار اینترنت پرسرعت نیز بیان کرد: تدوین آیین نامه برای ساماندهی به این بازار نیز در دست مطالعه است اما چنانچه شرکت های PAP و یا مخابرات در جذب مشتری و فعالیت در بازار با رفتارهای غیرمنصفانه همچون مشتری قاپی از طرف مقابل روبرو شدند در صورت مستند بودن قابل پیگیری و برخورد خواهد بود.

مدیرکل دفتر نظارت بر سرویس های فناوری اطلاعات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با اشاره به سیاست رگولاتورهای دنیا که منجر به افزایش رقابت پذیری میان اپراتورهای ارتباطی می شود، گفت: بازار خدمات ارتباطی به زودی بازار آزادی خواهد شد و به همه اجازه داده می شود در صورت تمایل برای ارابه سرویس در این عرصه فعالیت کنند.

اصغریان با تاکید بر اینکه در بحث اینترنت در کشور تقریبا بازار آزاد شکل گرفته است، گفت: هم اکنون 1400 شرکت ISP در حال فعالیت هستند و محدودیتی نیز برای مجوز به این شرکت ها وجود ندارد. اما در عرصه اینترنت پرسرعت همچنان نیازمند کار بیشتری هستیم.

وی با بیان اینکه در تجارت آزاد متقاضی باید با مطالعه وضعیت بازار در این عرصه وارد شود،  افزود: متاسفانه در کشور ما اصول تجارت آن طور که باید جا نیافتاده و این امر باعث می شود تکامل در بازار ICT را مانند دیگر کشورها شاهد نباشیم.

به گفته وی در اغلب کشورها رگولاتورها نیز خصوصی هستند و مقررات حاکم بر فضای تجارت به حدی سنگین است که هیچ تخلفی خلاف این چهارچوب انجام نمی شود.

دیدگاه ها و نظرات :

captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب

آخرین مطالب آرشیو

پربیننده‌ترین مطالب آرشیو